‘The Circle of Social Selling’

Onze eigen zienswijze en methodiek om social selling succesvol te implementeren in organisaties.

cirkelsocial

In één oogopslag de essentie van social selling die bestaat uit twee doorlopende en vijf zich steeds herhalende processen.

 • Social listening

  Begint simpelweg met via social media luisteren naar je klant. Wat speelt er, waar praat ‘ie over, welke woorden gebruikt ‘ie, wat heeft ‘ie nodig.

 • Personal branding

  Hiermee bedoelen we het ‘merk jij’, hoe jij jezelf online profileert. Dat ‘merk jij’ wordt niet alleen bepaald door je profielfoto en –omschrijving. Elke tweet, post, like, share, blog en whitepaper helpt mee aan het bouwen van jouw persoonlijke merk.

 • Strategy

  Met je kennis vanuit social listening maak je een vertaalslag van de sales/marketing strategie naar social media. Je trechtert de algemene targets en communicatie naar een gerichte 1-op-1 dialoog waar uiteindelijk op een natuurlijke manier sales uit voortvloeit. Je maakt doelstellingen concreet en meetbaar.

 • Select

  Op basis van je keuzes formuleer je jouw ‘buyer personas’, een beeldende beschrijving van jouw ideale potentiële klant inclusief zijn gedrag op social media. Daarmee krijg je een goed beeld van waar jouw meest kansrijke potentiële klanten zich bevinden en via welke media je hen het best kan bereiken.

 • Connect

  Vervolgens ga je op een ‘lichte’ manier contact leggen. Dat kan via LinkedIn maar ook via Twitter of andere media. Het gaat om kleine subtiele contacten, Alleen om opgemerkt te worden.

 • Nurture

  Dit prille contact wordt vervolgens gevoed met wat ‘zwaardere’ contactmomenten. Bijvoorbeeld door de klant een vraag op twitter te stellen, te reageren in een discussie of door een uitnodiging op LinkedIn. Maar let op, kennis delen, nog niet verkopen. Het gaat om het creëren van een open en constructieve dialoog, eerst die gun-factor opbouwen!

Pas als een relatie voldoende versterkt is, ga je over naar sales. Vaak is dat al op initiatief van de klant zelf. En is dat niet het geval, dan is een afspraak relatief makkelijk gemaakt: per slot van rekening heb je al een paar maal contact gehad en is het ijs allang gebroken.

 • Measure

  Om je inspanningen steeds effectiever te krijgen is het van belang dat je ze monitort en zo nodig je strategie of aanpak bijstelt. Om te kunnen meten heb je heldere maar ook realistische doelstellingen nodig. En dan nog blijft het vaak gissen wat exact wel en wat niet werkt.

ss quadrant

content

Social selling effectief inzetten

bel of mail