We weten allemaal dat de beste manier om nieuwe mensen te ontmoeten face-to-face contact is en dat netwerkevenementen en clubs noodzakelijk zijn, toch? Mooi niet dus!

Veel netwerkevenementen zijn aan de kleine kant, daar ontmoet je ondernemers die helemaal ready zijn om jou hun nieuwe producten en diensten te verkopen. Hup, visitekaartje uitdelen en op naar de volgende persoon. Zoals je vast weet zijn er zelfs speed netwerkevenementen om dit zo snel en zo veel mogelijk te doen. Wat is hiervan de waarde? Volgens mij nihil.

Bij deze netwerkborrels en evenementen wordt er niet of nauwelijks naar elkaar geluisterd. Iedereen wil zo snel mogelijk zijn of haar product kwijt. Door een enkeling wordt nog afgewogen wat er eventueel op barter basis gekocht kan worden, zodat een ander weer jouw producten afneemt. Maar dan moet er ook maar net toevallig over en weer behoefte zijn en dan ook nog van ongeveer dezelfde waarde. In plaats van het zoeken naar de klant in elkaar op netwerkevenementen kan je beter zoeken naar klanten vóór elkaar in je eigen netwerk.

Doe je voordeel met weak ties

Jouw netwerk is tegenwoordig groter dan ooit, maar het zit nu vol met weak ties. Is dit een slechte zaak? Eigenlijk niet, in feite is dit je allergrootste troef!

Strong ties
Wanneer twee mensen een strong tie hebben, weten ze meestal veel van dezelfde personen en hebben ze toegang tot dezelfde informatie. Dit betekent dat er een sterke overlap is tussen de twee. Strong ties op het werk zijn meestal collega’s die op dezelfde afdeling werken of naast elkaar zitten. Dit betekent dat als je toegang wilt tot iets of iemand buiten de afdeling, je niet veel hebt aan deze strong tie omdat jouw collega in het algemeen over dezelfde informatie en netwerken beschikt als jijzelf.

Weak ties
Wanneer je een weak tie hebt met iemand, kan dit fungeren als een brug naar een gebied waar je hoogstwaarschijnlijk geen toegang toe had. In dit scenario is er geen overlap van netwerk en informatie.  Weak ties worden gekenmerkt door infrequente interactie (minder dan 1 keer per maand), afstand door afdelingen in een organisatie of zeer verschillend werk en netwerkpatronen.

Hoe sterker de band tussen twee kennissen, zo luidt de wet van Gravonetter, hoe meer hun netwerk samenvalt, hoe minder ze eigenlijk voor elkaar kunnen betekenen. Ze delen vooral dezelfde informatie. Wijzer wordt je vooral van ‘bekenden’ die verder van je afstaan.

Netwerken is dus nog steeds een cruciaal onderdeel van het laten groeien van jouw connecties, maar er zijn betere manieren waarop dit kan. Er zijn plaatsen waar je je niet eens realiseert dat er kansen liggen om potentiële klanten te ontmoeten.

Het nieuwe netwerken

LinkedIn
Veel personen zien LinkedIn als een vervanger van de visitekaartjes en doen verder niet veel met het LinkedIn account. Zonde, want juist LinkedIn is dé plek om te netwerken. Stel jij hebt 500 connecties, deze connecties hebben allemaal ook een netwerk van 500 connecties. Dit zijn 250.000 tweedelijns connecties waar potentiële business uitgehaald kan worden.

Six Handshakes
Om zoveel mogelijk netwerken voor elkaar te laten werken is Six Handshakes een reeks evenementen en een platform waar ondernemers elkaar kunnen vinden. De garantie: na afloop van een Six Handshakes evenement heeft iedere bezoeker minimaal toegang tot één of twee nieuwe waardevolle connecties. Doordat Six Handshakes ook gebruik maakt van het principe van het openstellen van je netwerk voor anderen, dus ook tweedelijns connecties, werkt dit vele malen beter dan een standaard netwerk event.

Heb jij ook behoefte aan weak ties? Link met mij en mijn collega’s van LI2R en wie weet kunnen wij met onze netwerken iets voor elkaar betekenen. Of kom op 7 oktober naar Six Handshakes, waar Nivar Fuchs meer zal vertellen over het uitbreiden van je netwerk op LinkedIn en het toepassen van Social Selling.