Laten we beginnen met een vraag. Lees jij dit blog zonder advertenties? De kans is groot van wel. Al meer dan 200 miljoen mensen maken gebruik van een Adblocker op hun pc of smartphone (Adobe). Hartstikke fijn natuurlijk om tijdens het internetten niet meer gestoord te worden door reclames en advertenties, maar wat betekent dit voor het advertisement ecosysteem? En wat betekent dit voor jou als marketeer?

Door de opkomst van adblock software wordt online adverteren een stuk minder aantrekkelijk. Doelgroepen zijn lastig te bereiken met online advertenties. De uitdaging voor de marketingafdeling ligt dus in het creatief zijn om alsnog de doelgroep te kunnen bereiken. Hierbij is het maken en schrijven van goede en relevante content erg belangrijk.

Na het schrijven van goede content moet het gedeeld worden met de doelgroep. Zoals eerder vermeld, is het inschakelen van online advertenties een stuk minder effectief. Er zal gekeken moeten worden naar nieuwe manieren om alsnog een doelgroep te kunnen bereiken.

Waar dan adverteren?

Offline adverteren zal een stuk relevanter worden door de opkomst van adblock software. Adblock software werkt ook op online magazines en websites (zoals Blendle.com). De advertenties verdwijnen als je kiest om losse artikelen te kopen, wat uiteraard wel duurder is dan het kopen van het gehele blad. Wanneer je een volledig magazine koopt op Blendle zie je alleen de advertenties die ook in de hard copy staan. Met adverteren in hard copy magazines en bladen weet je dus zeker dat de lezer jouw advertenties kan zien.

Verder zal het organiseren van evenementen en workshops nog aantrekkelijker worden om potentiële klanten kennis te laten maken met je product of service. Deze evenementen en workshops zijn goed voor onder andere mond-tot-mondreclame. Wat ook een prima manier voor goede PR is van je bedrijf.

Ook zullen er nieuwe technieken komen waardoor je advertenties toch op webpagina’s terechtkomen. Wanneer er afbeeldingen of video’s worden geplaatst door de website eigenaar zelf wordt het gezien als eigen content en zullen de advertenties dus gewoon getoond worden aan website bezoekers.

Persoonlijke content via social media

Social media zal vaker ingezet worden als marketing tool. Persoonlijke berichten via bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook en Twitter kunnen hier een belangrijke rol in gaan spelen. Als content via deze social media kanalen wordt gedeeld, moet het wel relevant en persoonlijk van aard zijn. Anders zal het irritaties opwekken en ongetwijfeld gezien worden als spam. Maar hoe maak je berichten en advertenties nou persoonlijk? Social listening kan uitkomst bieden.

Met social listening wordt er gekeken waar de interesses van de potentiële klant liggen. Zo worden o.a. het online surfgedrag en de activiteiten van de doelgroep op social media bestudeerd. Op basis van deze informatie kan een marketeer dus meer persoonlijke en relevante berichten maken. In een later blog zal ik verder ingaan op social listening.

Adblockers veranderen dus een hoop aan het online ecosysteem. Marketeers en content makers moeten andere manieren gaan verzinnen om hun content te delen. Online adverteren kost vaak een hoop geld. Als in de toekomst online adverteren nog minder rendabel wordt zal er dus een deel van het marketing budget overblijven, aan welke marketing activiteiten zou jij dit overgebleven budget uitgeven?

Bron afbeelding