Tijdens mijn werk valt het op dat hotels vooral intensief gebruik maken van social media zoals Facebook, Twitter en Instagram, maar dat LinkedIn vaak vergeten wordt. Veelal is er een company page aangemaakt, waarop zo nu en dan een vacature gepost wordt, maar dat is het dan wel. Een gemiste kans zeg ik dan, want LinkedIn is zoveel meer dan een vacaturesite. Door u niet te profileren op LinkedIn mist u een hele grote groep mensen, waaronder mogelijke zakelijke contacten. Bovendien zitten uw bestaande gasten vast ook op LinkedIn.

LinkedIn is het grootste professionele netwerk met ruim 347 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan 84 miljoen gebruikers in Europa en ruim 5,3 miljoen in Nederland. Nog dagelijks komen er vele nieuwe gebruikers bij. Volgens een onderzoek van Hubspot is LinkedIn 277% effectiever in het genereren van leads dan Facebook en Twitter.

LinkedIn is al het ware één grote database waar potentiële klanten voor het oprapen liggen en is daarmee een zeer waardevol marketinginstrument, ook voor hotels, mits op de juiste manier ingezet.

Hieronder geef ik u een paar belangrijke tips:

1. Maak een LinkedIn company page aan 

Voorzie de company page van het logo (.jpeg, .gif of .png zijn, 100 x 60 pixels  en max 2 MB groot, een mooie omslagfoto (.jpeg, .gif of .png zijn, 646 x 220 pixels en maximaal 2 MB groot) en een pakkende samenvatting van wat uw hotel te bieden heeft. Maak bij de samenvatting gebruik van zoekwoorden waarop u graag gevonden wilt worden en die betrekking hebben op uw doelgroep (zoals bijvoorbeeld event- en meetingplanners). Door de bedrijfspagina te optimaliseren met de juiste zoekwoorden en door lid te worden van belangrijke groepen, zal uw hotel eerder in de zoekresultaten van LinkedIn naar boven komen. Maak ook een link naar uw website om in de ogen van de zoekmachines autoriteit op te bouwen. Het hebben van een bedrijfspagina kan de online zichtbaarheid van uw hotel wereldwijd verbeteren.

2. Belicht verschillende onderdelen van uw hotel in showcase pagina’s

Maak ook showcase pagina’s aan. Met showcase pagina’s kunt u verschillende onderdelen van uw hotel apart belichten en afstemmen op de verschillende doelgroepen. Bijvoorbeeld uw hotel als unieke plek voor een corporate event of vergaderlocatie, uw restaurant en eventuele speciale arrangementen. Update deze showcase pagina’s regelmatig met foto’s en content.

Showcase pagina's

3. Stimuleer uw gasten uw company page te gaan volgen

Zorg ervoor dat uw gasten weten dat er een LinkedIn company page is door dit te vermelden op uw marketing materiaal, website, social media kanalen, hotel brochures, etc.

4. Stimuleer uw medewerkers in het gebruik van LinkedIn 

Zorg ervoor dat het gebruik van LinkedIn onder medewerkers een dagelijkse routine wordt. Vraag u daarbij eerst af of de profielen van uw medewerkers optimaal zijn: hebben ze een professionele profielfoto, zijn ze als medewerker met hun persoonlijke pagina gelinkt aan uw LinkedIn company page?

Voor aanwijzingen over een sterk LinkedIn profiel verwijs ik u graag naar mijn eerdere blogs:
Het belang van een goede kopregel! en Wat zijn jouw sleutelwoorden?

5. Deel waardevolle content

Het regelmatig posten van interessante content op de bedrijfspagina en uw medewerkers dit laten liken, delen of op reageren verhoogt de zichtbaarheid enorm en zal meer bezoekers naar uw website trekken. Een klein rekensommetje: u heeft ca. 25 trotse medewerkers in dienst, allen met een gemiddeld aantal van 400 connecties op LinkedIn. Als zij allen uw content delen dan kan deze content daarmee ca. 10.000 mensen bereiken en dan heb ik de volgers van uw pagina nog niet meegeteld.

Bovendien als u geen content deelt, laat u eigenlijk uw volgers in de kou staan. Ze volgen uiteindelijk uw pagina om meldingen te krijgen van nieuws en gebeurtenissen in en rondom uw hotel. Verder is het zo dat als medewerkers en klanten uw content delen, dit uw geloofwaardigheid vergroot – mond tot mond reclame doet het tegenwoordig beter dan gewone reclame.

Maar let op: de content die u deelt, gaat in eerste instantie over het delen van kennis en informatie die interessant is voor uw doelgroep en niet over het verkopen van uw hotel.

6. Word lid van groepen

Stimuleer uw event- en salesmedewerkers lid te worden van groepen in de hospitality sector. Laat ze deelnemen aan discussies en vragen beantwoorden. Dit is een zeer goede manier om hun expertise te tonen en kennis te delen. Zo komt uw hotel weer onder de aandacht van potentiële klanten.

LinkedIn groepen

7. Maak nieuwe connecties

Linkedin is een zeer geschikt medium om binnen uw doelgroep de juiste contactpersonen op te zoeken, ze te volgen, te luisteren waarover ze het hebben en uiteindelijk contact met ze te leggen.
Laat uw event- en salesmanagers contact leggen met bijvoorbeeld event-, meeting- en weddingplanners.  De mogelijkheden zijn eindeloos, maar doe het subtiel. Heel belangrijk: als u mensen uitnodigt om met u te linken, doe dat dan altijd met een persoonlijk bericht waarin u uitlegt wie u bent en waarom u wilt linken!

Zodra u uw LinkedIn company page heeft ingericht, kunt u technieken ontwikkelen voor het verkrijgen van meer en waardevolle leads.

Heeft uw hotel al nieuwe leads gegenereerd of gasten verworven via LinkedIn? Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.

In mijn volgende blog geef ik u graag tips over hoe u LinkedIn kunt inzetten als waardevolle B2B sales tool. Daarbij ga ik dieper in op het zoeken van de juiste mensen, social listening, linken met de doelgroep op een professionele manier en lead nurturing; kortom social selling. Vooruitlopend hierop, hierbij alvast een interessant artikel van mijn collega Sophie Evers: De essentie van social selling in één oogopslag.