In elke organisatie zie je het terug en allemaal zijn we het er natuurlijk mee eens. Het vullen van de sales funnel en het bijbehorend social selling is enorm belangrijk!

Maar waarom doen we dat dan niet?!

Als puntje bij paaltje komt, is acquisitie het eerste wat erbij in schiet. Niet alleen bij kleine bedrijven met een paar verkopers of één verkopende directeur, maar ook bij grote bedrijven met een marketingafdeling en een hele batterij account managers.

Hoe kan dat? We weten allemaal hoe belangrijk een gedegen vorm lead generation is voor een bedrijf. Dat is toch het begin van je verkoop traject, het begin van een hopelijk lange relatie met een klant. En ontzettend belangrijk voor continuïteit. We hebben net Sail gehad, nou dit is net als op zee, als er aan het begin een paar kleine rimpels op het water ontstaan, kom je honderden kilometers verderop serieuze golven tegen. Misschien leuk aan het strand met een surfboard, maar in een bedrijf zit je niet op een tsunami te wachten. De pieken te druk en de dalen niet kostendekkend. Maar wat doe je als het werk je boven het hoofd groeit of je plotsklaps een mega-order te verwerken krijgt? Dan zeg je niet tegen je klanten dat ze maar even moeten wachten omdat je ook nog aan social selling moet doen. Vaak krijg je op dit punt goedbedoelde adviezen zoals: “je moet je routine aanpassen en minimaal iedere dag een uur aan social selling besteden. En volhouden natuurlijk! Als je minimaal twintig dagen op rij een bepaalde routine uitvoert kan je………. bla bla bla.”

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar we blijven allemaal gewoon mensen. We veranderen liever niet en willen geen vervelende klusjes opknappen. Al helemaal niet op dagelijkse basis. De boekhouding doen we tegenwoordig niet meer zelf, schoonmaken heb je al lang uitbesteed en het regelen van het bedrijfsfeestje en het kerstpakket laat je ook liever door een ander doen. Ook taken die dichter bij de core business liggen, hoef je niet meer zelf te doen. Bedenk goed wat de werkelijke toegevoegde waarde van je bedrijf is en zorg dat je je daar volledig op inzet. Dan kan je de overige – zeker ook heel belangrijke – zaken overlaten aan professionals, die dat als hun roeping beschouwen.

Sales is altijd een lastige geweest. Het is vaak geprobeerd, maar uitbesteden van je sales is als iemand anders naar je eerste date sturen om je aanstaande partner te versieren. Of je houdt er een draak aan over of de ander gaat er met die kanjer vandoor, een mis match ligt voor de hand.

Met een beetje hulp om de juiste date te vinden, verhalen van een ander die jou in een goed daglicht stellen, wat achtergrondinformatie over interesses en hobby’s  en advies over de beste openingszin kom je al een heel eind. Tenminste, als de Cyrano in kwestie jou een beetje kent. Scheelt je mooi een hoop tijd en je kan wel zelf even kijken wat voor vlees je in de kuip hebt alvorens je toeslaat.  Dat kan je dan namelijk wel weer beter zelf doen. Het vergelijk met het vullen van je sales funnel maar dan zonder zelf de sales te doen. Geen rimpels meer in jouw organisatie, maar de gestage groei die we allemaal willen.
Dan kan je zelf lekker surfen op de golven van een ander.