Deze blog is bedoeld voor recruiters die nog geen kennis hebben van X-Ray search. In een later blog zal ik dieper ingaan op specifiekere X-Ray search mogelijkheden. Hier behandel ik de basics.

Wat is X-Ray zoeken?
X-Ray zoeken is niks nieuws. Het is een ander woord voor het zoeken binnen een specifieke website met behulp van een zoekmachine. Dit doe je in Google met de Boolean operator site:‘.

Voorbeeld
In Google zoeken op ‘site:www.li2r.com Nivar Fuchs‘ zorgt ervoor dat je alleen resultaten voor ‘Nivar Fuchs’ binnen de website www.li2r.com te zien krijgt. Nivar Fuchs is de oprichter van LI2R, vandaar dat ik hem in mijn voorbeeld gebruik.

Kandidaten vinden met X-Ray
Dit principe is ook toe te passen op LinkedIn. Dit betekent dat je via Google onbeperkt in 3e graads relaties kunt zoeken (iets wat met een standaard LinkedIn account niet kan). Ik zal een zeer breed voorbeeld geven. Je kan tot in den treure specificeren met Boolean searches, maar het gaat er nu vooral om dat je begrijpt hoe het principe van X-Ray search werkt.

Voorbeeld
Je bent op zoek naar een Sales Consultant in de buurt van Amsterdam. Dan voer je in Google het volgende in: site:linkedin.com (inurl:in OR inurl:pub) -intitle:directory -inurl:dir -inurl:jobs “sales consultant” near: Amsterdam

Dat is een hele mond vol. Hierbij een korte uitleg van het waarom: site:linkedin.com = je zoekt binnen LinkedIn

(inurl:in OR inurl:pub) = in de URLs van kandidaten profielen waarbinnen je zoekt (www.linkedin.com) komen in of (OR) pub voor. Dit zorgt er dus voor dat je in alle openbare profielen zoekt. LinkedIn maakt namelijk standaard een specifieke URL voor elk nieuw lid bij aanmelding. Als je die niet zelf aanpast ziet die er ongeveer zo uit:

www.linkedin.com/pub/bartbalm2346627910340129

Als je de link wel zelf hebt aangepast in je profiel ziet die er zo uit:

https://www.linkedin.com/in/bartbalm

(staat ook beter op je visitekaartje)

Door de OR operator toe te passen bij de twee inurl: operators, zorg je dat in de zoekresultaten altijd /in en /pub URLs zitten.

-intitle:directory = om ervoor te zorgen dat je alleen profielen te zien krijgt en geen ‘directories’. Directories zijn lijsten met profielen en jobs die LinkedIn maakt voor bepaalde doeleinden. Deze wil je niet tussen de zoekresultaten van een kandidaten search terug vinden, vandaar het minteken voor intitle:.

-inurl:dir = zie bovenstaande.

“sales consultant” = dit zorgt ervoor dat de woorden sales consultant samen worden gezocht in een profiel. Je kan hiermee experimenteren door andere boolean operators te gebruiken zoals AND, OR of NOT. Maar hier zal ik nu niet te diep op ingaan.

near:Amsterdam = dit zorgt ervoor dat alle profielen zich in de buurt van Amsterdam bevinden.

Om deze search aan te passen voor een andere functietitel en een andere locatie hoef je slechts de functietitel tussen de aanhalingstekens te veranderen en de plaatsnaam achter near: aan te passen.

Dit is een zeer simpele search die heel veel aspecten van het X-Ray zoeken achterwege laat. Om je een indicatie te geven: je kan specificeren of Sales Consultant iemands huidige rol moet zijn, of de titel Sales Consultant kan afwijken (niet elk bedrijf hanteert de zelfde functienamen), of je iemand zoekt die Sales Consultant of Sales Engineer is, of misschien wil je bepaalde zoekresultaten wel uitsluiten (Sales Consultant maar geen Senior Sales Consultant). Daarnaast zijn de resultaten voor elke Google gebruiker gelijk, waarbij elke gebruiker op LinkedIn afhankelijk is van zijn of haar netwerk.

Resultaten
Als ik met mijn Premium account op “Sales Consultant” in de buurt van Amsterdam zoek via LinkedIn krijg ik 2.379 resulaten:

Search LI Blog 1

Via X-Ray search  krijg ik bij Google 27.900 resultaten:

Search Google Blog 1

Meer is niet per se beter. Daarom zal ik in mijn tweede blog uitleggen hoe je een X-Ray search specificeert. Hoe dan ook zie je wel meteen dat X-Ray search niemand uitsluit en dus een volledig beeld geeft van de kandidaten in de markt die aan jouw profiel voldoen.

Ik ben benieuwd of X-Ray search voor jouw recruitment proces een toevoeging kan zijn en hoor graag wat jouw ervaringen zijn!

P.S.: Inspiratie voor de blog kreeg ik van Gary Sharpe. Hij heeft verschillendeblogs over X-Ray zoeken en andere manieren om LinkedIn in je voordeel te gebruiken.

Bron afbeelding boven post hier.