Enige tijd geleden kwam ik na een faillissement op straat te staan. Balen, want in deze tijd en met mijn leeftijd liggen de banen niet voor het oprapen. En tja, ik had al zo lang niet meer gesolliciteerd en tijden zijn veranderd. Bovendien ben ik lang zelfstandig geweest, dus ik vond het vrij lastig om aan te geven waar ik goed in ben en wat mijn professionele kwaliteiten zijn.

Ik had één groot geluk en dat is dat ik mij de afgelopen jaren intensief verdiept heb in social media en de nieuwe regels die deze met zich meebrengen. En ik ben redelijk handig als het gaat om programma’s als Photoshop en Illustrator.

Vol aan de slag gegaan met mijn CV en LinkedIn profiel. Ik heb een CV gemaakt op Pinterest en mijn Twitter account maar weer eens opgepoetst. Het zag er allemaal prachtig uit, maar bracht me weinig.

ikzoekeenbaan

Totdat Perry van Beek mij vroeg: “wat zijn jouw sleutelwoorden?”  Uhhh, hoe bedoel je Perry?

Het geheim van het succes op LinkedIn is er voor te zorgen dat je bovenaan in de zoekresultaten komt en dat kun je doen door goede sleutelwoorden te formuleren en deze vervolgens op strategische plaatsen in je LinkedIn profiel te zetten.

Sleutelwoorden

Sleutelwoorden zijn zoektermen waarop je gevonden wilt worden. Formuleer in ieder geval vijf woorden die jou omschrijven en je onderscheiden van anderen. Bekijk ook even op welke belangrijke sleutelwoorden je belangrijkste concurrenten zich richten.

TIP: Op Google zoeken mensen naar specialismen, op LinkedIn naar specialisten: dus gebruik op LinkedIn bijvoorbeeld liever het woord ‘trainer’ in plaats van ‘training’.

Strategisch plaatsen voor je sleutelwoorden

Er zijn in ieder geval drie belangrijke plaatsen in je profiel waar je moet zorgen dat je sleutelwoorden terugkomen:

1. In de kopregel/headline: in mijn vorige post ben ik ingegaan op het belang van een goede kopregel. De kopregel moet mensen vertellen hoe jij ze kunt helpen of hoe ze zich met jouw diensten kunnen identificeren. Denk dus vanuit de klant. Als je je headline gaat schrijven, zorg dan dat je je sleutelwoorden hierin verwerkt. Hierdoor zul  je hoger in de zoekresultaten komen.

headline

2. In het gedeelte waar je ingaat op je werkervaring: het hier noemen van je sleutelwoorden verhoogt je positie in de zoekresultaten en maakt je profiel relevant. Je kunt de sleutelwoorden noemen voor je huidige baan, maar ook voor eerdere banen.

experience

3. In je samenvatting: de samenvatting is na je kopregel het meest relevante onderdeel van je profiel. Hierin beschrijf je wie je bent, wat je doet en hoe je kunt helpen. Pas op dat je je samenvatting niet als een CV opstelt. Mensen willen weten wie jij bent, dus vertel over jezelf en wat je anderen kunt bieden. En vergeet niet je contactinformatie te vermelden zodat mensen direct contact met je kunnen opnemen als ze dat willen.

background

Sleutelwoorden zijn dus zeer belangrijk om je kansen te vergroten om hoog in de LinkedIn zoekresultaten te komen. Bovenstaande tips zorgen ervoor dat je profiel de juiste sleutelwoorden op de juiste plaatsen bevat. Het is absoluut in jouw voordeel als jouw profiel bovenaan in de zoekresultaten komt, want het verhoogt je geloofwaardigheid als professional.

Bovenstaande wist ik in een eerder stadium ook niet, maar ik ben blij dat ik erop gewezen ben en heb het dan ook direct toegepast. Ik kan ook zeggen dat het werkt. Inmiddels heb ik een super leuke nieuwe baan gevonden, dus: eind goed, al goed!

Dit zijn slechts enkele tips. Heb je hulp nodig bij het effectiever inzetten van LinkedIn, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag.