Aangenaam kennis te maken

Als jij iemand’s profiel bekijkt op LinkedIn, is dat dan omdat je die persoon compleet oninteressant vindt of omdat je nu eenmaal niets beter te doen hebt? Waarschijnlijk niet! Grote kans dat jij het LinkedIn profiel van iemand bekijkt omdat je geïnteresseerd bent in die persoon. Dat kan zijn

 • vanwege hun headline naar aanleiding van een zoekopdracht,
 • vanwege een opmerking die ze in een LinkedIn groep plaatsten
 • vanwege een reactie of een like op een status update van een connectie van je
 • en nog veel meer andere redenen…

Je kunt dus concluderen dat de meeste mensen die jouw profiel bezoeken op een of andere manier ‘getriggered’ werden om meer over jou te weten te komen.

Wat doe je op een netwerkborrel als je meer over iemand anders te weten wilt komen? Juist ja, je stapt op die persoon af en steekt je hand uit om die persoon de hand te schudden. LinkedIn is een ‘professional social network’, in feite dus een soort online netwerk borrel. Waarom zou je daar anders reageren dan op een live netwerk evenement?

De meesten mensen op LinkedIn echter reageren echter (bewust of onbewust) zoals Gordon Brown in deze video:

Veel mensen voelen zich er ongemakkelijk bij om onbekenden een bericht te sturen op LinkedIn. En dat begrijp ik. Maar deze mensen zijn geen onbekenden meer… ze kennen jou al omdat ze jouw profiel al hebben bekeken.

8 CONCRETE STAPPEN:

 1. bezoek het profiel van die persoon ook en ga op zoek naar wat je gemeenschappelijk hebt
 2. kijk of je ‘direct’ al iets van waarde kan bieden aan die persoon
 3. als ze op hun profiel aangeven dat ze open staan voor nieuwe connecties, nodig ze dan direct uit (MET een persoonlijk bericht), doe dit op de Profile Stats pagina (dat is de Who’s Viewed My Profile pagina) zodat je geen email adres nodig hebt van die persoon
 4. als ze nergens aangeven dat ze hiervoor open staan, kijk dan of je een gemeenschappelijke LinkedIn groep deelt, ga naar die groep en stuur gratis een bericht vanuit die groep naar die persoon
 5. heb je geen gemeenschappelijke groepen, kijk dan van welke groepen zij lid zijn en wordt lid van één van die groepen zodat je die persoon gratis een bericht kunt sturen
 6. lukt dat niet, dan kun je natuurlijk altijd een Inmail sturen, als je tenminste een betaalde account hebt
 7. als dat alles niet lukt, gebruik dan Google om het format van de email adressen van het bedrijf waar hij/zij werkt te achterhalen en stuur die persoon een email (stuur in je email handtekening een link naar je LinkedIn profiel mee, grote kans dat die persoon nog even gaat kijken wie je ook al weer was… en dan weet jij dat je bericht is aangekomen)
 8. ga dan weer naar het profiel van die persoon en SAVE zijn/haar profiel en hang er een Reminder aan om over een dag/week/maand opnieuw contact op te nemen.

Dit lijkt veel werk, maar bedenk goed… wat zou het jou opleveren als je dit één klant per jaar / per maand / per week EXTRA oplevert? Snel verdiend toch?

Succes en have fun!

Groet,
~Perry