LinkedIn Endorsements: sinds LinkedIn nu bijna een half jaar geleden endorsements (of onderschrijvingen) introduceerde, is het meteen ook één van de meest controversiële nieuwe functies geworden.

LinkedIn Endorsements, wat zijn dat?

Eerst de misschien wel belangrijkste vraag: wat zijn LinkedIn endorsements? Een endorsement wil zeggen dat jij onderschrijft dat een bepaalde persoon een bepaalde vaardigheid heeft of beheerst.

thumbsupAls je vroeger een profiel aanmaakte, dan moest je nadat je je summary invulde nog je Specialties invullen. Als je nu een LinkedIn profiel aanmaakt is dat gedeelte verdwenen. Voor diegenen die het al ingevuld hadden, blijft het voorlopig nog wel bestaan. LinkedIn vond echter dat de sectie Specialties wat interactiever kon worden, vandaar dat ze Skills introduceerde.

Skills zijn een soort TAGS die je aan je profiel hangt die aangeven wat jouw vaardigheden zijn. In September 2012 introduceerde LinkedIn vervolgens de mogelijkheid om de vaardigheden die iemand aan zijn eigen profiel heeft toegevoegd te onderschrijven… daarmee werd het een soort mini-recommendation.

Op zich een heel nuttig en waardevol iets, ware het niet dat LinkedIn ze iets al te fel aan het promoten is. Hierdoor ontstaan er een hoop onderschrijvingen die niet oprecht of authentiek zijn. Zo ben ik bijvoorbeeld al voor public speaking onderschreven door mensen waarvan ik zeker weet dat zijn mij nooit hebben zien of horen spreken… dat ligt niet aan die mensen per se, maar vooral aan het feit dat als die mensen mijn profiel bezoeken LinkedIn als eerste aan ze vraagt of ze mij willen ‘endorsen’ voor vijf van mijn mijn skills.
endorsement
Veel mensen klikken dan gewoon op endorse zonder echt te kijken wat ze doen. De natuurlijke en authentieke waarde van een endorsement dreigt zo compleet te verdwijnen, wat eigenlijk ontzettend jammer is. Uiteraard waardeer ik het natuurlijk wel enorm als mensen mijn vaardigheden onderschrijven… 😉

Mocht je nou endorsements ontvangen van mensen die je niet wil, dan kun je deze gewoon verbergen. Zo heb ik vanmorgen nog een endorsement verborgen voor Public Speaking van een relatie uit Amerika die mij dus nog nooit heeft zien spreken.

Endorsement strategie

Hoe ga je nu met endorsements om en hoe kun je ze strategisch zo inzetten dat je er wat aan hebt. Wat ik mijn klanten adviseer is om iedere dag even je eigen profiel te openen. LinkedIn suggereert dan van vier mensen één bepaalde skill die je kunt onderschrijven. Mijn advies, klik niet op Endorse all 4 maar onderschrijf enkel en alleen die vaardigheden waarvan jij zeker weet dat jouw relatie die heeft of beheerst. Staat er niets tussen, klik op See more… Doe dat iedere dag één minuutje en gegarandeerd dat jij weer wat mensen blij kunt maken… en dus op een positieve manier onder de aandacht komt van die mensen.

Soms zul je een reactie krijgen van iemand die je vraagt wat dat is een endorsement. Stuur ze dan gewoon naar deze blog, zodat ze ook snel begrijpen wat de waarde van een endorsement is.

Wat zijn jouw ervaringen met endorsements? Of heb je nog vragen of opmerkingen over endorsements, stel ze dan nu hieronder…

Groet,
~Perry van Beek

btn_viewmy_160x33